z133

Povodom 130. obljetnice otvorenja Zorin doma HFD Karlovac izdaje prigodni poštanski žig i prigodnu poštansku omotnicu. Žig će biti u upotrebi 26.11.2022. u pošti 47000 Karlovac, a omotnica će se moći nabaviti u Društvu. Autor žiga i omotnice je Zdravko Kovačić

Prve zabilježene predstave u Karlovcu održane su još u 17. stoljeću. Sve kreće od uprizorenja misionarske postaje zagrebačkih Isusovaca, zatim slijede gostovanja njemačke putujuće družine, pojavljuju se neka stremljenja, vođena Andrijom Ludovikom Adamićem, za izgradnju kazališne zgrade, koja nisu rezultirala izvršenim projektom, a od 1860. godine počinje i amaterska glumačka djelatnost u samom Karlovcu. Kazališne su se predstave u početku održavale u improviziranim dvoranama (gostionice, kavane, svratišta, kućne pozornice), a 1892. godine Karlovac dobiva dobro opremljenu i prikladnu dvoranu – Zorin dom. Tada Karlovac postaje grad s najjačim i umjetnički vrlo izraženim amaterskim, ali i poluprofesionalnim kazalištem.

Osamdesetih godina pjevačko društvo Zora profiliralo se kao nezaobilazna karlovačka institucija koja je bila nositelj kulturnog života grada Karlovca. Organizirala je koncerte, kazališna gostovanja i ostala kulturna događanja u gradu, upravo sve ono što Zorin dom i danas čini. Društvo takvog ugleda moralo je dobiti svoj prostor. Rješenje se našlo izgradnjom pjevačkog hrama, na gotovo istom mjestu gdje se danas nalazi Zorin dom. Na inicijativu Zore 1886., odlučeno je da se u gradu podigne dostojan dom, koji bi bio kulturno i društveno središte stanovništva Karlovca. Rješenje se našlo izgradnjom zgrade koja je sagrađena 1892. godine, prema nacrtima Gjure Carneluttija. Zgrada je sagrađena u roku od sedam mjeseci i to prilozima građana. Sagrađena je u stilu neorenesansne arhitekture, bogato razvedenih i oblikovanih pročelja. Svojim oblikovanjem skladno je uklopljena u okolinu ambijenta i prostor postojećeg parka. Tijekom cjelokupnog vremena svoga postojanja zgrada je imala i ima izraženu obrazovnu, kulturnu i društvenu funkciju u životu Grada i Županije.

Od 1945. godine počinje postupna profesionalizacija ansambla i od 1948. godine kazalište djeluje kao profesionalno – Karlovačko kazalište ili Narodno gradsko kazalište Karlovac. Kazalište je bilo djelomice i putujuće te je pokrivalo područja Gorskog kotara, Banije, Korduna i Like. Nakon niza uspješnih predstava, kazalište se polako počinje suočavati sa novčanim problemima, odlaskom istaknutih glumaca, te se 31.8.1963. donosi odluka o prestanku djelovanja karlovačkog kazališta. Nakon toga glavnu ulogu u kulturnom životu grada Karlovca preuzima Dramski studio, osnovan 1952. godine.

Danas Gradsko kazalište Zorin dom svoju djelatnost organizira kroz vlastite produkcije, gostovanja kazališnih predstava, koncerata, likovnih manifestacija i ostalih kulturno – umjetničkih djelatnosti u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba stanovnika grada Karlovca i Karlovačke županije.

 

Pozivamo Vas na otvorenje filatelističke izložbe "Karlovački filatelisti i Zorin dom" koja će se održati u subotu 19.11.22 u 12 sati u Zorin domu. Na izložbi koja se održava povodom 130. obljetnice Zorin doma predstavit će se članovi našeg Društva sa svojim izlošcima među kojima će biti i razglednice sa motivima Zorin doma. Povodom obljetnice Zorin doma Hrvatska pošta izdaje prigodnu dopisnicu a HFD Karlovac je pripremio prigodni poštanski žig i prigodnu poštansku omotnicu što će biti predstavljeno 26.11.22. Više o ovoj izložbi pogledajte u katalogu izložbe Karlovački filatelisti i Zorin dom.

Glasonosa62mU novom broju Glasonoše pročitajte o održanoj Skupštini društva, nedavnim aktivnostima: radionici u OŠ Josipdol, promociji marke Varaždinski klipič, Izložbi u Švicarskoj i još ponešto.Glasonoša je i dalje besplatan i sve ih možete pronaći i pročitati ovdje

Karlovački filatelisti su 24. rujna 2022. predstavili Karlovčanima svoj hobi zajedno sa još 58 udruga Karlovačke županije i to na 13. Sajmu udruga koji se održao na popularnoj Promenadi. Predstavile su se udruge iz svih područja, a svoj rad prezentirala je i policija kao i gradske tvrtke. Cilj sudjelovanja je bio približiti filateliju širem krugu ljudi. Nemalo svaki drugi odrasli je imao u mladosti neki doticaj sa poštanskim markama ali najvažnije je bilo filateliju približiti mlađoj populaciji. Zdravko i Marija Kovačić su strpljivo prezentirali naš klub svim dobronamjernim šetačima koji su tog dopodneva ispunili park. Na štandu su dijelili promotivne materijale Hrvatske pošte kao i viškove poništenih poštanskih maraka osobne kolekcije svima zainteresiranim. Za pohvaliti je naše članove koji su svi do jednog propustili dolazak na sajam ali ima i olakotnih okolnosti - berba grožđa, lijepo vrijeme, gubitak interesa za filateliju. Mislim da smo svakako ostavili dobar dojam i nadati se je da ćemo ponovno i slijedeće godine sudjelovati na Sajmu.

Do slijedećeg Sajma, Stevo Kovačić

Članovi HFD Karlovac, Stevo i Marije Kovačić, održali su 15.06.2022. godine u Osnovnoj školi Josipdol filatelističku radionicu pod nazivom Republika Hrvatska i Karlovačka županija. Na radionici su vrlo poduzetno i sa velikim žarom radili učenici 3. i 4. razreda pod paskom njihovih učiteljica Vesne Domitrović i Višnje Juričić. Polaznici radionice imali su zadatak napraviti kartu Republike hrvatske i posebno Karlovačku županiju.
Bilo je vidljivo da su učenici unaprijed kvalitetno pripremljeni budući se radi o školskom gradivu, ali prezentiranom na njima drugačiji način. Timskim radom, jedni su iz ponuđenog filatelističkog materijala prepoznavali gradove, povijesne događaje kao i znamenitosti, a drugi ih uz pomoć zemljopisne karte smještali u slijepu kartu RH i Karlovačke županije. Istu su u dogovoru sa već spomenutim učiteljicama izradili članovi HFD-a.
Bogati filatelistički materijal donirala je kao i uvijek do sada Hrvatska pošta kojoj se zahvaljujemo na suradnji. Radionica je prošla u najboljem mogućem redu. Kao uspomenu na ovu radionicu svaki polaznik odabrao si je razglednice Marko Markica koje su zaista lijepo dizajnirane. Svakako treba istaknuti oduševljenje djece na radionicama jer su u potpuno opuštenoj atmosferi iskazali svoje filatelističko nadahnuće ispunjavajući njima zadani zadatak.
Zahvaljujemo se djelatnicama Vesni Domitrović i Višnji Juričić kao i ravnateljici škole gospođi Anđelini Božičević što su prihvatili našu zamolbu da im putem radionice prezentiramo filateliju i njen edukativni karakter. Nakon radionice smo dobili upit učiteljica nižih razreda da li možemo nastaviti sa radionicama i na jesen kada započne nova školska godina što smo za veseljem prihvatili. Nadamo se da se uskoro vidimo sa novim projektima koji će filateliju ponovno kroz neobavezno druženje približiti najmlađima jer je u razgovoru i predstavljanu filatelije na početku radionica bilo evidentno da mladi skoro nikako ne upotrebljavaju poštanske marke zbog raširenosti novih tehnologija komuniciranja.

Marija Kovačić