100 godina Gradskog muzeja Karlovac

Odlukom gradskog zastupstva o utemeljenju gradskog muzeja, 18.prosinca 1904. godine utemeljen je Karlovački gradski muzej sa namjerom da se sačuvaju uspomene i starine grada. Trebalo je proći nekoliko godina (12.srpnja 1911. godine) da se izabere "muzealni odbor", te da muzej i formalno započne sa radom. Odbor je proglasom pozvao građanstvo za pomoć pri sakupljanju zbirke, a grad Karlovac ustupa mu jednu prostoriju Magistrata.
Kako je grad Karlovac u povijesti bio značajno i razvijeno obrtničko središte, to ne čudi podatak da su prvi darovani predmeti bili predmeti vezani za obrte. Vremenom se fundus sve više obogaćivao. Neki ugledniji karlovčani daruju mu svoje zbirke - tako je poznata numizmatička zbirka Mije Balaša, zbirka Janka Mikića sudionika "Kongo ekspedicije", arhiv ilirske čitaonice, velociped (drveni bicikl) .....

Tijekom I. sv. rata rad Muzeja zamire, sakupljeni predmeti se pohranjuju na tavan gradske vijećnice. Tek nakon II . sv. rata muzej započinje ponovno sa radom. Godine 1952. grad Karlovac dodjeljuje na korištenje Muzeju baroknu palaču iz XVII. stoljeća generala Vuka Krste Frankopana na Strossmayerovom trgu (koja je unutar karlovačke zvijezde najstariji sačuvani primjer arhitekture tipa kurije i spomenik je izrazite povijesne vrijednosti). U ovoj zgradi Muzej se nalazi i danas.
Krajem prošlog stoljeća zgrada se rekonstruira i temeljito obnavlja. Program rekonstrukcije muzeja iz XVIII. stoljeća izrađen prema projektu arhitekta S. Ćosića 1990. godine i nagrađen je diplomom i plaketom najveće evropske nevladine organizacije za očuvanje povijesnog nasljeđa "EVROPA NOSTRE". U muzejskom prostoru izložen je stalni postav flore i faune karlovačkog kraja, arheološka zbirka, etnografska zbirka, itd. koji je osmislio prof. dr. sci. B. Morsan.
Valja napomenuti da se većina izložaka odnosi na povijest grada Karlovca od osnutka do danas, zbirka dosiže impozantnu brojku od 180.000 predmeta. U sklopu muzeja nalazi se i Galerija (locirana na drugoj adresi).

Pridužujući se proslavi 100. obljetnice osnutka Gradskog muzeja Hrvatsko filatelističko društvo Karlovac odlučilo je izdati prigodni poštanski žig i prigodnu poštansku omotnicu.