Franciska Petelinšek - izvorna kiparica - 100 obljetnica rođenja

Rođena je 02.04.1905. u Sv. Pongracu kod Celja. Godine 1930. doselila je u Dugu Resu. Završila je četiri razreda osnovne škole. Bila je tekstilna radnica. Preminula je 8. 3. 1992. godine u Karlovcu.


Franciska Petelinšek - Baka počela je rezbariti tek 1962. godine u svojoj pedesetisedmoj godini. Javnosti ju je prvi put predstavio prof. Vladimir Malekovic na izložbi "Naivni kiparji Jugoslavije" u Kostanjevici na Krki, 1970. godine. U protekla dva desetljeća svog kiparskog djelovanja, izradila je velik broj skulptura. Obrađuje običnim nožem meko, još sirovo drvo, tako da se većina skulptura kasnije nažalost raspukne. Svaki komad boji vodenim bojama, a naposlijetku premaže prozirnim lakom koji zaštićuje boju i daje joj sjaj. To oživljavanje skulpture čistim i jakim bojama nije nepoznato u likovnoj umjetnosti, no danas je rijetko zastupljeno. Baka se međutim ne plaši miješanja tehnika i koristi boju vjerojatno u uvjerenju da čisto kiparski elementi nisu dovoljni za željeni umjetnički efekt. Njezine skulpture uostalom malo duguju volumenu I trodimenzionalnosti - djeluju više kao obojene plohe.


Baka izrađuje najčešće ljudske figure (susjede, poznanike, povijesne osobe, likove iz bajki) ili samo glave, rijeđe životinje. Likovi su krajnje jednostavni, tipizirani, bez individualnih karakterističnih crta, čak i kada se radi o povijesnim ličnostima, no plijene slikovitošću, iskrenošću i dubokim unutarnjim svijetom osjećaja. Od volumena drveta oduzima samo najnužnije, tek koliko je neophodno za formiranje željenog oblika. Tim malim, najnužnijim intervencijama zadržava osnovnu oblinu drva do maksimalnih granica i dokazuje svoje poštovanje spram materijala. Vješto iskorištava sve izbočine i nepravilnosti drveta koje uklapa u svoju kompoziciju.


Skulpture Franciske Petelinšek najčesće su malog formata, ima ih i od samo desetak centimetara visine. Karakteristične su za njen opus i njeno rezbarenje nožićem u vječitom nemiru vrijednih prstiju. Veći kipovi u pravilu su skup figura koje, kao svaki kip, treba obići sa svih strana, ali ne zbog igre oblika već zbog raznovrsnih figura koje su reljefno istaknute na pozadini.

Pridužujući se proslavi 100. obljetnice rođenja Franciske Petelinšek Hrvatsko filatelističko društvo Karlovac odlučilo je izdati prigodni poštanski žig i prigodnu poštansku omotnicu.