70. Obljetnica veslačkog kluba Korana - Karlovac

Veslanje se u Karlovcu pojavilo odmah iza 1. Svjetskog rata, a veslači su bili u raznim sportskim udrugama toga vremena. U prosincu 1934. godine održana je osnivačka skupština veslačkog kluba Korana čija su pravila potvrđena 7.veljače 1935. godine.
Veslački klub Korana smjestio se uz desnu obalu Kupe u Žorovici na Dubovcu, gdje je podignuta daščara za spremanje čamaca, na mjestu gdje se i danas nalazi veslački dom.
Prvi četverac zaplovio je 28. travnja 1936. godine. Već 1938. godine održava se prva regata na Kupi uz nazočnost čak 2000 gledatelja. Od tada slijede brojni nastupi na veslačkim manifestacijama, te brojna osvojena odličja. Aktivnost nije zamrla niti za vrijeme 2. Svjetskog rata, a već 4. kolovoza 1946. održava se regata na Kupi. Veslači veslačkog kluba Korana nastupaju u svim kategorijama na svim državnim takmičenjima i okupljaju više stotina članova.
Ove godine obilježava se 70. godišnjica veslačkog kluba Korana. Proslava započinje 1.srpnja otvaranjem izložbe i i svečanom sjednicom kluba. 2. srpnja održati će se svečano otvorenje dograđenog dijela veslačkom doma, krštenje novih čamaca, a za 16.30 sati najavljen je početak 52. Karlovačke regate. Pokrovitelji proslave su Gradsko poglavarstvo Grada Karlovca i Hrvatski olimpijski odbor, a supokrovitelj Karlovačka županija.
Pridružujući se proslavi HFD Karlovac je pripremilo prigodnu poštansku omotnicu i prigodni poštanski žig sa motivom znaka Veslačkog kluba Korana i datumom upotrebe 2.7.2005. na pošti 47000 Karlovac.


povratak na glavnu stranicu