40. obljetnice osnutka župe Karlovac-Banija

Kratka povijest crkve i župe.
Gradnja crkve započela je 1759. godine. Dao ju je sagraditi svojim sredstvima i opremiti karlovački trgovac Mihajlo Tucibat, koji se zavjetovao da će, ako se živ i zdrav vrati svojoj kući, sagraditi crkvu u spomen i zahvalu. Kako se 6. siječnja sretno vratio kući, ispunio je svoj zavjet i sagradio crkvu sv. Trim Kraljima. Crkvu je 1760. godine oslikao pavlinski slikar iz Kamenskog Gabrijel Taller.
Najstariji dio građevine je svetište iz 1760. godine. U toku svog postojanja crkva je više puta obnavljana i dograđivana. Glavni oltar posvećen je sv. Trima Kraljima prema nakani i zavjetu graditelja Mihajla Tucibata. Crkva ima i dva pobočna oltara. Jedan je posvećen Majci Božjoj Lurdskoj a drugi sv. Josipu. Sama crkva je pod zaštitom spomenika kulture nulte kategorije.
Već prije pedeset godina osjećala se potreba da Banija u Karlovcu bude potpuno samostalna župna zajednica. Na tome se i radilo, ali nije se zbog raznih okolnosti to dogodilo sve do 1969. godine, kada je izdan dekret o osnutku župe.
Tako je zbog sve većih pastoralnih potreba mještana Banije, dekretom Zagrebačke Nadbiskupije donesena odluka o osnivanju nove župe Sveta Tri Kralja u Karlovcu-Baniji i to od 1. srpnja 1969. godine.
Prvim privremenim upraviteljem nove župe imenovan je župnik hrnetički vlč. Viktor Štimec, koji je 21. rujna 1969. pročitao vjernicima u punoj crkvi Dekret o osnutku župe Banija. Ovime je omogućen aktivniji pastoralni rad u ovom dijelu Karlovca, na slavu Božju i dobro vjernika.
Također zbog većih pastoralnih potreba, mještani prigradskog naselja Orlovac, izrazili su želju da u svome mjestu izgrade kapelu. Tako je 1995. godine kupljen objekt, opskrbnog centra na Orlovcu i to najviše zaslugom pokojnog župnika Viktora Štimca.
Preuređenjem kojim se dobio današnji izgled, mještani Orlovca na veliku radost dobili su Božji dom, kapelu sv. Antuna Padovanskog, koji pripada župi Banija, a kojeg je 19. prosinca 1999. godine Msgr. Josip Mrzljak pomoćni biskup zagrebački, blagoslovio i predao na upotrebu.
Sadašnji voditelj župe Karlovac-Banija je župnik Josip Priselac koji je nastavio sa izgradnjom. U nepune tri godine za našu župu napravo veoma mnogo. U župi djeluje Mješoviti pjevački zbor, obnovljen je Karitas a pred završetkom je i novi pastoralni centar.

Povodom 40. obljetnice osnutka župe Karlovac-Banija, 250. obljetnice izgradnje crkve sv. Tri Kralja, 10. obljetnice kapele sv. Antuna Padovanskog i svečanog otvorenja pastoralnog centra na Baniji, kojeg će blagosloviti naš uzoriti kardinal Josip Bozanić, Hrvatsko filatelističko društvo iz Karlovca izdaje prigodnu poštansku omotnicu, sa danom 18. lipnja 2009. godine. Autor žiga i omotnice je Zdenko Grgeljac.

 

 

povratak na glavnu stranicu