Filatelistička izložba ČEŠKA U FILATELIJI

U muzeju Mimara u Zagrebu je 26.6.2009. otvorena filatelistička izložba "Češka u filateliji". Rezultat je to aktivnosti Hrvatskog filatelističkog Saveza, koji je organizator izložbe, na pripremama Republike Hrvatske za članstvo u EU. Cilj ove izložbe je da se građani Hrvatske što bolje upoznaju sa Europskom unijom, kao i svakodnevnim životom građana u Europskoj uniji.
Na upoznavanju zemalja Europske unije Češka, koju s Hrvatskom vežu odlični odnosi, je prva koju imamo prilike upoznati kroz filateliju. Pokrovitelji ove izložbe su Ministarstva vanjskih poslova Češke i Hrvatske. Delegaciju čeških filatelista na izložbi predvodili su Lumir Brendl, predsjednik Saveza čeških filatelista, te Vit Vaniček, dopredsjednik Saveza čeških filatelista i član direktorija FEPA, inače obojica su FIP akreditirani suci.
Izložbu je svečano otvorila gosp. Vesna Paitz, tajnica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.
U povodu izložbe pošta Češke Republike izdala je prigodnu dopisnicu, dok je s naše strane HFS pripremio prigodne žigove za prvi i posljednji dan izložbe, kao i dotisak na dopisnici. Izdan je i katalog izložbe koji možete pogledati na internet stranici HFS-a www.hfs-cpf.hr. U katalogu svakako treba istaknuti članak 'Europa u filateliji' prof.dr. Radovana Vukadinovića, te članak Marijana Lipovca o Hrvatsko Češkim vezama.
Izloženo je 16 izložaka na 30 vitrina visoke kvalitete, uglavnom za ljubitelje poštanske povijesti, među kojima pažnju posebno privlači Poštanska povijest čeških zemalja, i za nas zanimljiva korespondencija Češke i Hrvatske od čeških izlagača, dok od naših ističemo izložak Ivana Jurkovića 'Karel Seizinger', te 'Izdanje Dolac - Karl Seizinger' Nikole Marakovića.
I svečanost otvorenja bila je prilika za filatelističko druženje. Uz sve pohvale organizatoru vjerujem da će izložba biti posjećena.

 

 

povratak na glavnu stranicu