9. Nacionalna filatelistička izložba mladeži Šibenik, 01.06.2010.

U želji da uveličamo svečanost otvorenja 9.nacionalne filatelisitčke izložbe mladeži i ove godine uputili smo se u Šibenik. Lijep i sunčan dan opravdao je naša očekivanja. Najveća do sada izložba mladeži u Šibeniku okupila je 40 izlagača. Na otvorenje je došao samo jedan, Leon Krnić iz Karlovca. U prostoru gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" u samom centru Šibenika izloženo je 45 vitrina. Izložba je ove godine u programu festivala djeteta pa će zahvaljujući Ivanu Jurkoviću i njegovom trudu da zainteresira nadležne u ministarstvu kulture biti otvorena sve do 30.lipnja. Prigodna dopisnica i žig imati će datum 19.6.2010. kada se otvara Međunarodni dječji festival.
Maloj svečanosti otvorenja izložbe nazočilo je 20-tak prisutnih. Prisutne je pozdravila voditeljica likovnog programa knjižnice Zdenka Bilušić, predsjednik DFN Šibenik Petar Čičin Šain, a izložbu je otvorio gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović. Nazočni su bili i predstavnici medija. I ovu izložbu Šibensko društvo je organiziralo vlastitim snagama i gotovo bez financijske potpore. Organizatori zahvaljuju svim izlagačima te Hrvatskoj pošti koja je s posebnom pažnjom rukovala poslanim izlošcima.
Za razliku od nekoliko prošlih godina ove godine je predsjednik HFS-a Ivan Librić poslao pismo u kojem se ispričao za nedolazak obvezama oko organizacije izložbe u Zagrebu te je čestitao organizatorima i izlagačima. Izlagači su mladi iz gotovo cijele Hrvatske. Tako smo mogli vidjeti izloške iz Vukovara, Novske, Hrvatskog Zagorja, Karlovca, Zagreba, nažalost sa mora niti jedan. I dok se u Trakošćan pohodi u stotinama do Šibenika put ne pronalaze niti izlagači, niti dužnosnici HFS-a, a to samo pokazuje kako je Hrvatska velika zemlja ne samo za filateliju nego i onako zemljopisno, jer doći u Šibenik stvarno je velik put, čak i susjedima iz Zadra i Splita. Nadam se da će doći suci, a prema sada raspoloživim podacima to su Dario Stela, Matej Glavić i domaćin Petar Čičin Šain.
Na izložbi mladih prevladavaju teme koje zanimaju djecu: vlakovi, nogomet, rukomet, odbojka, cvijeće, automobili, gljive, avioni ali i neke teže stvari za osnovnoškolce kao što su npr. "Ruski muzeji i galerije". Sada već možemo prepoznati Trakošćansku školu, Vukovarsku, Novljansku itd. Razvidno je da se s djecom radi, pogotovu u nekim sredinama i da tako treba nastaviti, jer iz godine u godinu izlošci su sve kvalitetniji i brojniji. Suci će dati svoje ocjene i nadam se da će prepoznati izloške koje su radila djeca od onih drugih (sve malobrojnijih) i to imati u vidu prilikom ocjenjivanja.
Kroz gradsku knjižnicu dnevno prođe najmanje 800 ljudi (provjerili smo imaju brojač na ulazu), i svi će oni proći kraj izložbenih vitrina. Moramo još jednom ponoviti i da svi zapamte da u Šibeniku postoje filatelistički zaljubljenici i entuzijasti koji svake godine pripreme izložbu i na tome im čestitam i želim da slijedeće godine izložba bude još veća, još kvalitetnija i naravno još posjećenija.

 

povratak na glavnu stranicu