25. plitvički maraton

Povodom održavanja jubilarnog 25. plitvičkog maratona HFD Karlovac je po prvi put ishodio prigodni poštanski žig na Plitvicama, u srcu Ličko-Senjske županije.
Iako je start maratona u subotu 5. lipnja 2010. god. Iz samo HP znanim razlozima pošta u našem najpoznatijem nacionalnom parku subotom ne radi tako da smo bili prisiljeni "pomaknuti" datum početka maratona na 4.lipnja.
Članovi HFD Karlovac - Mirko Malović, Leon i Miroslav Krnić te Stevo Kovačić obišli su danas poštu 53231 Plitvička Jezera gdje su uz pomoć nadasve ljubaznog poštanskog službenika gosp. Ivana Marasa odradili filatelistički dio - žigosanje prigodne omotnice i slanje putovalnih objekata prijateljima i sebi samima. I mnoge druge današnje pošiljke bile su poništene prigodnim žigom, u što smo se i uvjerili prilikom posjete manje grupe stranih turista a mnoga takva pisma završiti će u filatelističkim kolekcijama izvan Hrvatske. Motiv na žigu je lički medo sa startnim brojem 25, znak plitvičkog maratona, a na samoj prigodnoj omotnici je ucrtana trasa maratona kroz Plitvička jezera. Dužina trase su primjerene dobi, uzrastu i afinitetu sudionika te iznose 42, 16 i 5 km. Autor nadasve dojmljivog prigodnog žiga i omotnice je Miroslav Krnić.
Iako smo zamolili mjerodavne u HP da dostave samo gumicu žiga na poštu a mi ćemo donijeti svoj automat tako da otisak žiga bude kvalitetniji i filatelistički što ljepši, izgleda da razgovaramo sa gluhima. Pošti Plitvička Jezera je naravno dostavljen kompletan prigodni žig sa drvenom drškom bez odgovarajuće crne tinte (pošta ima tintu za svoje dnevne - metalne žigove) iako smo Hrvatskoj pošti uredno platili ne samo izradu žiga već i manipulativne troškove. Iz toga se pomalo nazire maćehinski odnos prema nama filatelistima koji uporno i dalje kupujemo i arhiviramo ponekad nerazumljiva hrvatska filatelistička izdanja.

Stevo Kovačić


 

povratak na glavnu stranicu