Posjet izložbi 20 godina putujemo svijetom

Veselim se svaki put kada idem pogledati neku filatelističku izložbu tako da je poziv Hrvatske pošte da prisustvujem otvorenju izložbe poštanskih maraka Republike Hrvatske tiskanih od 1991. do 2011. godine u meni pobudilo veliko zanimanje. Još više me je zagolicala činjenica da se predstavlja interaktivna poštanska marka, tako da sam jednostavno morao biti nazočan. Prilikom samog dolaska na mjesto događanja, DHLU, Galerija proširenih medija u Zagrebu, ostao sam ugodno iznenađen ambijentom i prijemom od strane domaćina. Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti iz Hrvatske pošte, Rašeljka Bilić i autor likovnog postava i realizator izložbe Dražen Grubišić, akademski slikar i dizajner, proveli su nas kroz retrospektivu poštanskih maraka, njih 826, koliko ih je Hrvatska pošta kroz ovih 20 godina izdala. Mnoga od tih izdanja postigla su zavidan uspjeh u filatelističkom svijetu jer su dobila epitet najljepših evropskih maraka. Službeno otvorenje izložbe prigodnim govorom najavio je Robert Jukić, predsjednik Uprave HP koji je govorio o značaju filatelije i njenom kulturološkom identitetu. Nakon toga je predstavljena marka budućnosti sa motivom QR (quick response) koda čiji su autori Nikola Žinić i Davor Bruketa, dizajneri iz Zagreba, a nosi naziv "Dan marke 2011." QR-kod je dvodimenzionalni kod koji svojom funkcionalnošću nalikuje standardnim bar-kodovima, no s jednom ključnom razlikom - poruka koja se "krije" u kodu može se "očitati" mobitelom. QR marka pruža vam mogućnost da odmah dobijete potvrdu o prispijeću svoje pošiljke, kao i dodatne podatke o njezinu putovanju. Saznate kada je pošiljka otpremljena, koliko je kilometara prošla, kada je stigla na odredište! Marka je izdana u arčiću od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i maksimum-kartu te omotnicu prvog dana (FDC). Njezina nominalna vrijednost iznosi 3,10 kuna.
Na svim takvim okupljanjima uvijek je ugodno sresti filateliste iz cijele Hrvatske gdje se uz neizostavne kanape i vinsku okrjepu ima puno toga za reći po pitanju filatelije. Tim veći je užitak ako se susretnemo nakon Skupštine jer su onda duhovi potisnuti i razgovara se samo o slijedećim filatelističkim druženjima, seminarima, školama. Na samom druženju uspio sam "užicati" neke izloške za predstojeću izložbu koje HFD Karlovac povodom Dana policije organizira u Karlovcu krajem rujna 2011. god. Kao što uvijek biva, mi filatelisti iz udaljenijih destinacija morali smo se oko 22 h povući i uputiti svojim domovima a siguran sam da se je druženje nastavilo još duboko u noć jer je bilo vrlo ugodno za sve uzvanike.
Zahvaljujemo se Hrvatskoj pošti na izvanrednoj prezentaciji izdavaštva filatelije u proteklih 20 godina i vidimo se na slijedećoj obljetnici.

Stevo Kovačić

     
     

povratak na glavnu stranicu