Filatelistička izložba u Generalskom Stolu

Na ljubazan poziv agilnog predsjednika Udruge za kulturu, obrazovanje, duhovnost i domoljublje Kovan iz Generalskog Stola, gosp. Ante Joze Ramića, članovi HFD Karlovac uz svesrdnu pomoć samih domaćina, članova DVD Generalski Stol obitelji Capan koji su transportirali vitrine, dana 8.svibnja 2013 god postavili su manju pokaznu filatelističku izlobu na 8 vitrina. Izložba je uz stručnu pomoć predsjednika Društva Miroslava Krnića, tajnika Steve Kovačića i člana Ivana Horvata postavljena u Knjižnici i čitaonici Udruge Kovan.
Udruga Kovan, osnovana 17. siječnja 1999. g. je u narodnom jeziku ovoga hrvatskoga kraja, u porječju Dobre i Mrežnice, naziv za škrinju koju ispunjenu najvrjednijim stvarima i mirisnom dunjom mladenka pri udaji donosi u miraz.
Na izložbi su sudjelovali naši članovi K. Botković, D. Vrus, M. Juričić te obitelji Kovačić i Krnić. Izlošci su bili koncipirani tako da su posjetitelji mogli pogledati presjek onog što filatelisti sakupljaju a to su poštanske marke, dopisnice, razglednice, prigodni žigovi te katalozi maraka i filatelistička glasila.
Na samom otvorenju u večernjim satima, mnogobrojnim okupljenim članovima i mještanima Generalskog Stola, ispred Udruge Kovan prigodnim pozdravnim govorom obratio se predsjednik Ante Jozo Ramić koji se biranim rječima zahvalio našem društvu na iskazanoj volji za promociju filatelije u njihovoj sredini. Predsjednik HFD Karlovac, Miroslav Krnić, je u nadahnutom govoru mnoštvu okupljenih prezentirao filateliju kao hobi milijuna ljudi u svijetu te ukratko povijest i djelovanje našeg društva. U nadasve opuštenoj atmosferi kojoj je pridonjela i bogata zakuska, mi članovi društva smo imali ugodnu dužnost da dodatno objašnjavamo pojedine izloške jer su domaćini bili nadasve željni informacija. Slijedećih dana samu izložbu su razgledali i učenici svih razreda Osnovne škole Generalski Stol kojima je Miroslav Krnić stručno i primjereno njihovim uzrastima približio filateliju kao vid kolekcionarstva ali i kao dodatno poimanje povijesti i kulture naših krajeva.
Treba napomenuti da je ovo druga filatelistička izložba u zadnjih 20-tak godina koja se organizira u Generalskom Stolu i za nadati se je da ćemo u suradnji sa mjerodavnim ipak u skorije vrijeme ponovno prezentirati naš hoby na svekoliko zadovoljstvo jer su dojmovi sa netom održane bili nadasve pozitivni.

 

   
     

 

povratak na glavnu stranicu