z133

Povodom 50. obljetnice Župe Sv. Tri kralja Karlovac – Banija HFD Karlovac izdaje prigodni poštanski žig i prigodnu poštansku omotnicu. Žig će biti u upotrebi 19.10.2019. u pošti 47000 Karlovac, a omotnica će se moći nabaviti u Društvu. Autor žiga i omotnice je Zdenko Grgeljac.

Gradnja crkve započela je 1759. godine. Dao ju je sagraditi svojim sredstvima i opremiti karlovački trgovac Mihajlo Tucibat, koji se zavjetovao da će, ako se živ i zdrav vrati svojoj kući, sagraditi crkvu u spomen i zahvalu. Kako se 6. siječnja sretno vratio kući, ispunio je svoj zavjet i sagradio crkvu sv. Trim Kraljima. Crkvu je 1760. godine oslikao pavlinski slikar iz Kamenskog Gabrijel Taler.

Najstariji dio je svetište iz 1760. godine. U toku svog postojanja crkva je više puta obnavljana i dograđivana. Glavni oltar posvećen je sv. Trima Kraljima prema nakani i zavjetu graditelja Mihajla Tucibata. Crkva ima i dva pobočna oltara. Jedan je posvećen Majci Božjoj Lurdskoj a drugi sv. Josipu. Sama crkva je pod zaštitom spomenika kulture nulte kategorije.

Potreba da Banija u Karlovcu bude samostalna župna zajednica osjećala se već krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. Na tome se i radilo, te postoje službeni dopisi Duhovnom Nadbiskupskom Stolu u Zagrebu. Zbog nerazumijevanja to se nije ostvarilo sve do 1969. godine, kada je izdan dekret o osnutku župe. Dekret je potpisao nadbiskup kardinal Franjo Šeper u Rimu 30. lipnja 1969. godine. Nova župa osnovana je iz pastoralnih razloga. Prije svega, Banija koja je spadala u župu Hrnetić, udaljena je od Hrnetića 4 – 5 kilometara, te vjernicima iz Banije nije bilo prikladno odlaziti tamo na Svetu Misu i obavljati druge vjerske dužnosti. Po lošem vremenu i zimi odlazak je bio još teži. Osim toga Banija je postajala brojčano sve jači centar i tvorila je za sebe zajedničku cjelinu što je iziskivalo samostalnu župu.
Prvim upraviteljem nove župe imenovan je hrnetićki župnik vlč. Viktor Štimec, koji je 21. rujna 1969. godine pročitao vjernicima u punoj crkvi dekret o osnutku župe Banija. Ovime je omogućen aktivniji pastoralni rad u ovom dijelu Karlovca, na slavu Božju i dobro vjernika.
Sadašnji voditelj župe Karlovac – Banija je župnik Antun Kolić. Svečano euharistijsko slavlje 20. listopada 2019. god. predvodit će uzoriti kardinal Josip Bozanić.