U osnovnoj školi Banija nastavljaju s radom edukativne filatelističke radionice. Nakon božićne radionice koja je održana u 3. a razredu, uskršnja radionica održana je 16. travnja 2019. godine u 5. b razredu. Učenici su na stiroporna jaja lijepili poništene poštanske marke birajući određene motive na markama - cvijeće, životinje, gradove.... Na grane koje im je pripremila razrednica, profesorica Ana Graša i profesorica likovne kulture Petra Juraić - Pavlačić, učenici su jaja ukrašena poštanskim markama i ukrasnim vrpcama povješali na grane i tako ukrasili razred za nadolazeće blagdane. Voditelji radionice bili su Marija Kovačić i Lada Grgurević - Škvorc. 

Filatelistike radionice u Osnovnoj koli BanijaPočetkom školske godine 2018./19. u kurikulum škole unesen je program radionica na temu filatelije. Do sada su održane dvije radionice u 5. b razredu. Prva radionica imala je temu POŠTANSKE OMOTNICE. Učenici su se upoznali s vrstama omotnica i načinom ispisivanja adresa. Radionici su bile prisutne razrednica profesorica Ana Graša i profesorica socijalna pedagoginja Dijana Grginčić. Druga radionica imala je temu BOŽIĆ. Uvodni dio pripremila je razrednica profesorica Ana Graša i profesorica likovne kulture Petra Juraić - Pavlačić. Zadatak je bio da učenici sami osmisle sadržaj božićne marke poštivajući likovne normative. Prije izrade učenici su pogledali sve hrvatske marke i omotnice prvog dana koje su izdane od 1991. godine do danas. Obje radionice vodila je Lada Grgurević - Škvorc.                      

Još jedna radionica održana je u 3. a razredu. Učenici su na stiroporne kuglice lijepili poništene poštanske marke. Po završetku izrade kuglicama su ukrasili bor u svojoj učionici. Radionici su bile prisutne učiteljica Ivona Bosiljevac i prof. Dijana Grginčić. Voditelji radionice bili su Marija i Stevo Kovačić i Lada Grgurević – Škvorc.

U prosincu je Osnovnoj školi Banija Hrvatska pošta donirala vrijedan poklon, materijal za mnoge buduće radionice i izložbe. Nadamo se da će ovaj poklon biti dobar poticaj za uključenje i ostalih razrednih odjeljenja u filatelističke radionice. 

Već tradicionalno kada su školknjiznica18ski praznici, Gradska knjižnica I.G. Kovačić iz Karlovca organizira radionice za djecu na kojoj već niz godina i naše Društvo aktivno sudjeluje kroz filatelističke radionice. Trodnevnu edukativnu filatelističku radionicu od 1.-3. kolovoza 2018. koju su vodile Marija Kovačić i Lada Grgurević Škvorc, članice HFD Karlovac, pohodilo je petero školaraca Magdalena Panić, Maris i Nikša Ćapin te Marta i Luka Turković. Bez obzira na velike vrućine, polaznici su sa radošću dolazili na radionice i duže ostajali od predviđenog jer im je sve bilo novo i neobično zanimljivo. Prvi doticaji sa filatelijom su bili kroz mali uvod na kojem je Marija Kovačić objasnila osnovne pojmove koji su vezani za naš hobi. Prvi dan polaznici su pregledavali klasere sa poništenim, čistim i „neobičnim“ markama a onda smo ih učili kako odljepiti poštanske marke sa koverata. Drugi dan djeca su već iz ponuđenih klasera i filatelističkog materijala koje je kao i uvijek do sada donirala Hrvatska pošta u većoj količini na čemu im se ispred Društva zahvaljujemo, sama u svoje klasere ulagala marke po svom nahođenju i interesu za određene tema. Treći dan smo pristupili izradi manjeg izloška po pojednostavljenim pravilima da djecu ne zbunjujemo već na početku. Učili smo ih kako marke uložiti u zaštitne folije, kako obrubiti foliju te istu sa poštanskom markom zalijepiti na listove. Djeca su napravila izloške na temu sporta, znamenitih Hrvata ali i stradalih hrvatskih gradova u Domovinskom ratu te boje na markama. Izlošci su izloženi na panou u Gradskoj knjižnici a svaki polaznik je dobio diplomu za sudjelovanje  na radionici kao i filatelistički materijal HP. Stariji polaznici su izrazili želju da se uključe u naše Društvo a svakako ćemo im i dalje organizirati filatelističke radionice jer se nikada nezna kada će netko od njih u budućnosti postati ugledan hrvatski filatelista.
Do slijedeće radionice                                                                         


 

Učenici 3a razreda OŠ Banija iz Karlovca pod vodstvom učiteljice Ivone Bosiljevac 21.11.2018. posjetili su filatelističku izložbu našeg Društva, koja je postavljena u Knjižnici i čitaonici za mlade. Tom prigodom u uvodnom dijelu smo vrlo kratko dali osnovne naznake što je to filatelija sa posebnim naglaskom na poštansku marku. Nakon kraćeg razgledavanja gdje su djeca po običaju tražila svoje teme – kućne ljubimce, cvijeće i leptire, voditeljice Marija Kovačić i Lada Grgurević Škvorc podijelile su pripremljene predloške na kojima su djeca stvarala svoju novogodišnju marku. Naravno da su prevladavali božićni ukrasi sa neizbježnim vatrometom. Po završetku podijeljeni je promo materijal Marko Markica HP te marke Crvenog križa na temu Tjedna Solidarnosti. Učiteljica a napose djeca su sa oduševljenjem prihvatila ideju da se još ove godine nađemo u njihovoj školi i napravimo radionicu na temu Božića. Bilo je radno i veselo što se vidi iz fotografija. 

brezovica2017Nastavljajući kontinuirani rad sa osnovnoškolcima na upoznavanju filatelije kroz neobavezne i razigrane radionice, ovaj put smo bili gosti OŠ „Braća Radić„ iz Botinca. Radionica je održana 16.11.2017. u prostorijama škole za učenike trećih razreda - sveukupno 70-ak učenika. Inicijativa za radionicu došla je od strane nastavnice Nade Kozjan a objeručke su je prihvatile Gordana Kirn i Bernarda Pintar. Pošto se po prvi put u njihovoj školi prezentira filatelija kroz radionice, ravnatelj škole Darko Štimac nas je veoma srdačno primio i dao nam svekoliku podršku. Kao i kod svakog prvog susreta sa djecom koja se po prvi put susreću s filatelijom, ukratko smo im približili naš hobi kroz kratku prezentaciju o filateliji. Cilj radionice bio je poštanskim markama i ostalim filatelističkim materijalom, koje je donirala HP, obraditi nastavno gradivo vezano za Županiju i Zagreb. Na osam već pripremljenih listova A3 formata prezentirane su znamenitosti, povijest i povijesne ličnosti kao i istaknuti sportaši grada Zagreba. Učenici su morali na osnovu teksta prepoznati određeni filatelistički materijal i postaviti ga na zato predviđeno mjesto. Nakon toga su uz pomoć voditelja radionice i nastavnica listove zaljepili na pano tako da čine cijelinu. Pano se može objesit na zid i služiti kao edukativan izvannastavni materijal. Po završetku uslijedilo je zajedničko fotografiranje i podjela promo materijala -donacija Hrvatske pošte- razglednice Marko Markica, popratnih listova kao i časopisa Hrvatska filatelija. Školska knjižnica je obogaćena za još jednu prekrasnu knjigu izdanja HP „Otkrivam poštanske marke“ filateliste Ivana Librića koji su djeca sa zanimanjem prelistavala.