naslovna - vijesti
rukovodstvo i članovi
izdavaštvo - katalog
Glasonoša - Statut i pravilnici
kontakt - pišite nam
 
 
O filateliji općenito
Počeci filatelije u Karlovcu
Značaj filatelije
Što je blok?
 
Izložba 16.11.2004.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Hrvatsko filatelističko društvo Karlovac

 

Arhiva vijesti 2004. godine

19.12.2004. U Gradskom muzeju Karlovac predstavljena je prigodna omotnica i prigodni poštanski žig povodom 100. obljetnice osnutka Gradskog muzeja. Prisutnima je dobrodošlicu poželio predsjednik društva Miroslav Krnić, dok je ravnateljica muzeja gđa Rosana Mikulić zahvalila filatelistima na omotnici i izložbi. Više o izložbi pogledajte i pročitajte ovdje. Izložba ostaje otvorena do četvrtka 23.12. 2004., pozivamo vas da je pogledate.
18.12.2004. Danas se u Gradskom muzeju održava predstavljanje prigodne omotnice i prigodnog poštanskog žiga koji će biti u upotrebi na pošti 47000 Karlovac. Tim povodom je u muzeju postavljena izložba članova društva koja će biti otvorena do 23.12.2004. Više o novoj omotnici i Gradskom muzeju pročitajte ako kliknete na omotnicu, a u našem katalogu pogledajte i ostala izdanja. Više o izložbi naći ćete ovdje. Pozivamo vas da posjetite izložbu.
09.12.2004. Predstavljen je najnoviji broj Glasonoše. List HFD Karlovac došao je do svog 9. broja u drugoj godini izlaženja. Sve bolji i grafički uređeniji, donosi nam niz članaka o izložbama Alpe-Adriaphila, jednovitrinskoj u Novskoj, kratki osvrt na našu društvenu izložbu, članak o Karlovcu na poštanskim markama, Dubovac, najavu novih izdanja... Autori članaka su Mirko Malović, Zdenko Grgeljac i Slavko Pignar. Glasonoša se još uvijek umnožava fotokopiranjem i dijeli besplatno članovima društva kao i članicama HFS-a. Vjerujem da će se uskoro Glasonoša pojaviti i u elektronskom obliku kako bi postao dostupan još većem broju čitatelja. (mk)
06.12.2004. Društvena nenatjecateljska izložba održati će se od 16.-23.12.2004. u Gradskom muzeju Karlovac. Svečano otvorenje i promocija prigodne omotnice (na slici je motiv sa omotnice) i prigodnog poštanskog žiga održati će se u subotu 18.12.2004. u 10.30 sati. Pozivamo sve članove društva koji žele izlagati da se jave, a sve ostale da dođu i razgledaju izložbu.
01.12.2004. Povodom 100. obljetnice osnutka Gradskog muzeja Karlovac HFD Karlovac je uputilo zahtjev za upotrebu prigodnog poštanskog žiga (na slici). Motiv na žigu je "Bočica iz Vrlovke", eksponat iz muzeja, potpuno sačuvana kultna svečka u obliku bikonične bočice, pronađena u spilji Vrlovka kod Kamanja blizu Ozlja, datira oko 2500. godine prije Krista. Istim povodom će biti izdana i prigodna omotnica, što će opet biti povod za održavanje još jedne društvene izložbe. Više o svemu slijedećih dana.
17.11.2004. Izložba članova HFD Karlovac povodom 86. obljetnice Društva i promocije prigodne omotnice i žiga "Vrbanićev perivoj" otvorena je jučer u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić". U nazočnosti članova Društva i prijatelja filatelije okupljenima je nekoliko riječi o društvu rekao predsjednik Miroslav Krnić, a ispred Odjela za društvene djelatnosti gradskog poglavarstva grada Karlovca uspjeh u budućem radu prisutnima je poželjela gđa. Slavica Kavicki. Više o izložbi pogledajte i pročitajte ovdje. Izložba ostaje otvorena do subote 20.11.2004., pozivamo vas da je pogledate.
16.11.2004. Danas se u 17 sati otvara izložba članova HFD Karlovac u gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" povodom 86. obljetnice rada Društva. Tom prigodom biti će predstavljena i prigodna omotnica "Vrbanićev perivoj". Na Karlovačkoj pošti danas će biti u upotrebi prigodni žig posvećen Vrbanićevom perivoju. Više o Vrbanićevom perivoju pročitajte ovdje, a pogledajte i naša ostala izdanja u našem katalogu.
04.11.2004. Održana je sjednica upravnog odbora Društva na kojoj je komisija za održavanje društvene izložbe izvjestila da pripreme teku prema planu i da će se izložba svakako održati. Društvo će obilježiti 86 godina svoga postojanja izložbom članova i izdavanjem prigodne omotnice i prigodnog žiga posvećenog 150. godišnjici rođenja Josipa Vrbanića, karlovačkom ljekarniku, gradonačelniku i osnivaču znamenitog botaničkog parka 'Vrbanićevog perivoja'. Otvorenje izložbe biti će u utorak, 16.11.2004. u 17 sati u Gradskoj knjižnici 'Ivan Goran Kovačić'. Izložba će biti otvorena do 20.11.2004.
18.10.2004. U Novskoj je otvorena II. Nacionalna jednovitrinska filatelistička izložba 'Novska 04'. Izložba će biti otvorena do 24.listopada u Srednjoj školi Novska. Izložba ove godine okuplja 45 izložaka u kategorijama tematske filatelije, mladeži i literature izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.


Filatelističko društvo 'Novska 94' proslavlja 10. obljetnicu vrlo uspješnog rada, grad Novska proslavlja 670 godina prvog spomena, a Srednja škola Novska čiji su učenici i nastavnici ugostili izložbu i pripremili program povodom otvaranja slavi 10 godina rada. A sve ovo povodom Dana grada. I mala delegacija iz Karlovca pridružila se obilježavanju ovih događaja, te se na ovaj način zahvaljujemo na gostoprimstvu i svim ljubiteljima filatelije u Novskoj želimo puno uspjeha u radu, a veselimo se i budućoj suradnji.
Od članova našeg Društva izlaže g. Slavko Pignar izložak pod nazivom 'Esperanto-međunarodni jezik', te g. Zdenko Grgeljac 'Katalog izdavačke djelatnosti HFD Karlovac' u kategoriji literature.


Karlovačka ekipa u Novskoj


Slavko Pignar i Miroslav Krnić
11.10.2004. Izložba članova Društva održati će se od 16.11.-20.11.2004. u prostoru gradske knjižnice.
07.10.2004. Održana je sjednica Upravnog odbora Društva. Cjeloviti zapisnik sa sjednice možete pročitati ovdje, a najvažnije je da Društvo organizira posjetu filatelističkoj izložbi u Novskoj 18.10.2004. pa pozivamo sve zainteresirane članove koji žele putovati u Novsku da se jave.

 

29.09.2004. Hrvatska pošta je u seriji 'Kule i utvrde' izdala marku sa motivom Dubovca, starog grada kraj Karlovca. Za nas svakako veliki događaj jer se nakon 1993. motiv Karlovca našao na prigodnoj marki. Društvo je ovom prilikom izdalo prigodnu omotnicu čiji je autor Miroslav Krnić. Omotnica prikazuje motiv Dubovca sa razglednice iz 1912. godine i tlocrt grada iz 18.stoljeća koji je upotrijebio i dizajner Danijel Popović koji je dizajnirao marku. Posebno veseli činjenica da je i na prigodnom žigu Hrvatske pošte koji je bio danas u upotrebi na pošti 10101 Zagreb također Dubovac iako se u nizu pojavljuju još i marke sa motivom Valpova, te Splitskih Gripa. Više o Dubovcu pročitajte ovdje, marku potražite na šalterima Hrvatske pošte, a omotnicu u Društvu ili preko interneta.

12.09.2004. Trećeg i posljednjeg dana izložbe Alpe - Adriaphila polako već možemo zaključiti što smo vidjeli i doživjeli. Bilo je ugodno šetati prostranim izložbenim prostorom. Uz nekoliko prvorazrednih izložaka vidjeli smo i neke blago rečeno iznenađujuće, što po svome motivu, a što po prezentaciji. Dakle pravila postoje i pravila su jasna. U ovome trenutku ne možemo reći da li je bilo boljih izložaka koji nisu našli svoje mjesto na ovoj izložbi, ali nažalost moramo ustvrditi da nekima ovdje nije bilo mjesto. Što se organizatora tiče žalosno je da je nekoliko desetaka primjeraka kataloga razgrabljeno prije službenog otvorenja, a i činjenica da zadnjeg dana nije bilo prigodnih omotnica daje nam za pravo tvrditi da se nije učinilo sve što se moglo.

11.09.2004. Drugog i pretposljednjeg dana trajanja izložbe Alpe - Adriaphila '04 zabilježena je solidna posjećenost, iako se većina filatelista zadržala u Habdelićevoj, prostorijama Hrvatskog Filatelističkog Saveza gdje se uglavnom raspravljalo ali i kupovalo na izvanrednom susretu filatelista.

10.09.2004. U nazočnosti više stotina gostiju i uzvanika otvorena je filatelistička izložba Alpe-Adriaphila '04. I mi smo bili tamo. Od članova našeg društva izlaže g. Zdenko Grgeljac u razredu filatelističke literature Katalog izdavačke djelatnosti našeg društva.

Za ljubitelje omotnica i žigova obavijest da će svakog dana izložbe biti u prodaji prigodna omotnica i žig (na slici dolje)

09.09.2004. Hrvatska pošta izdala je prigodnu poštansku marku povodom Dana marke, 100 godina zgrade Pošte u Zagrebu i međunarodne filatelističke izlože Alpe - Adriaphila '04. Ova tri događaja obilježena su arkom od 16 maraka i 4 privjeska (na slici gore). Izdana je prigodna omotnica prvog dana (FDC), a uz prigodni žig danas je u upotrebi i žig u povodu filatelističke izložbe (na slici dolje). Službeno otvorenje izložbe predviđeno je za petak 10.09.2004. u 19 sati, dok će posjetioci izložbu moći razgledati cijelog dana.

U petak 10.09.2004. otvara se izložba 'Alpe-Adriaphila'. Otvorenje je predviđeno za 19 sati uz nazočnost Predsjednika Hrvatske Stipe Mesića koji je i pokrovitelj izložbe.Ovo je prilika svim domaćim filatelistima da nakon dugog niza godina vide jednu svjetsku izložbu.Pozivamo sve zainteresirane za odlazak na izložbu da se jave u društvo.Idućih dana na ovim stranicama pročitajte više o izložbi
01.09.2004. Izdanjem prigodne omotnice i žiga pridružujemo se proslavi 80. obljetnice osnutka Hrvatskog planinarskog društva "Vinica" iz Duga Rese. Više o tome pročitajte ovdje i pogledajte katalog sa našim ostalim izdanjima. Prigodni žig će biti u upotrebi u pošti 47250 Duga Resa.
01.07.2004. U režiji naših vrijednih članova (Mirko Malović, Stevo Kovačić, Helga Mandl, Zdenko Grgeljac) izašao je novi osmi broj Glasonoše. U ovome broju možete pročitati o povijesti poštanskog ureda u Karlovcu, novim izdanjima i najavi novih izdanja, o dobitniku velikog zlatnog znaka HFS-a Slavku Pignaru, o privatnoj zbirci "Jules Verne", te još mnogo toga. Glasonošu potražite na našim redovnim sastancima četvrtkom.
01.07.2004. Izdanjem prigodne omotnice i prigodnog ručnog žiga obilježavamo 245 godina Crkve Sv. Tri Kralja i 35. obljetnicu župe Karlovac - Banija. Više o crkvi i župi pročitajte ovdje, i pogledajte ostala izdanja ovdje. Omotnicu možete nabaviti tako da kontaktirate Društvo, dok će sve pošiljke koje predate poštanskom službeniku biti obilježene prigodnim žigom.
03.06.2004. Održana je 4. sjednica Upravnog odbora. Pozivamo sve članove koji žele putovati u Šibenik 18.06.2004. na IV nacionalnu filatelisitčku izložbu mladeži da se jave u društvo.
20.05.2004. Izdanjem prigodne omotnice i prigodnog ručnog žiga obilježavamo 600 godina Pavlinskog samostana Kamensko. Više o samostanu i njegovoj povijesti pročitajte ovdje, i pogledajte ostala izdanja ovdje. Omotnicu možete nabaviti tako da kontaktirate Društvo, dok će sve pošiljke koje predate poštanskom službeniku biti obilježene prigodnim žigom
25.04.2004. Gospodin Slavko Pignar član našeg Društva dobitnik je Velikog zlatnog znaka koje mu je Skupština Hrvatskog Filatelističkog Saveza dodijelila na svojoj danas održanoj Skupštini. Veliki zlatni znak dodjeljuje se kao najveće priznanje za dugogodišnji rad u filateliji, izlaganje, objavljivanje članaka, obnašanje raznih dužnosti u Savezu i svome Društvu.
22.04.2004. Hrvatska pošta izdala je niz maraka posvećen znamenitim Hrvatima, te blok posvećen Nacionalnom parku Risnjak. Više o blokovima pročitajte ovdje.
02.04.2004. Redoviti sastanak društva, koji se održavaju četvrtkom od 17 sati, po prvi puta je održan u novim prostorima. U ulici Josipa Kraša br.2, u zgradi Kamoda na prvom katu HFD Karlovac je podstanar kod Udruženja Hrvatskih političkih zatvorenika na neodređeno vrijeme. Nova uprava društva, izabrana prije manje od mjesec dana, ispunila je jedan od važnih zadataka što će rezultirati kvalitetnijim radom društva. Ovime obavještavamo i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.
25.03.2004. Predstavljen novi broj "Glasonoše" . "Glasonoša" je list našeg Društva koji se članovima dijeli besplatno. Novi broj između ostaloga donosi službene rezultate sa izložbe "Slavonijafila 2003" na kojoj su članovi Društva postigli vrlo vrijedne rezultate, crtice iz povijesti - članak o prvom predsjedniku našeg društva gosp. Ljudevitu Rossi (1850.-1932.), te članak o godišnjoj skupštini društva. (mk)
22.03.2004. Hrvatska je pošta u suradnji sa Svjetskim fondom za očuvanje prirode (World Wide Fund For Nature - WWF), izdala četiri prigodne poštanske marke s motivom čaplje dangube. Autor likovnog rješenja je Zlatko Keser, akademski slikar iz Zagreba.
Marke su izdane u sutisku u arku od 16 maraka, a Hrvatska pošta je izdala i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Čaplja danguba (Ardea purpurea Linn. 1766), nazvana još i crvena čaplja, čaplja mrka, zmijar ptica je vodarica ili močvarica pripadnica hrvatske ornitofaune. Selica je koja u naše krajeve stiže koncem ožujka, a napušta ih u kolovozu, rujnu pa i kasnije. poznate su kolonije ove čaplje u Kopačkom ritu, Krapje đolu, Jelas polju u Hrvatskoj te na Balatonu u Mađarskoj i drugim europskim zemljama ali i u Africi, i središnjoj Aziji.
Čaplja danguba je u većini europskih zemalja zakonom zaštićena.
15.03.2004. - Izdanjem prigodne omotnice i prigodnog žiga obilježavamo 25. obljetnicu smrti Ljudevita Jonkea, karlovačkog akademika, sveučilišnog profesora i slavista. Danas će na pošti 47000 karlovac biti u upotrebi prigodni žig, a kuverte možete nabaviti na uobičajeni način i putem kontakta na našoj stranici. (mk)
13.03.2004. - Objavljena je prva verzija internet stranica HFD Karlovac koje upravo čitate, želimo vam puno dobrih vijesti.
12.03.2004. - U programu Radio Karlovca i na njihovoj internet stranici objavljena je slijedeća vijest o radu HFD Karlovac i sinoć održanoj Skupštini: "Članovi hrvatskog filatelističkog društva Karlovac sinoć su imali redovnu izbornu skupštinu, ujedno i izvještajnu o proteklim aktivnostima i s naznakom budućeg rada. Novi predsjednik društva je Miro Krnić. Karlovački filatelisti okupljeni u Hrvatskom filatelističkom društvu Karlovac, drugom po nastanku takvih društava u Hrvatskoj nastavljaju sa svojim aktivnostima u niti malo lakim uvjetima rada. Društvo karlovačkih filatelista i dalje nema vlastite prostorije kako za rad tako niti za pohranu izložbenih vitrina, knjiga i ostalog pribora koji koriste u radu. Uz to, poštanske marke i ostali poštanski materijal koji se kolekcionira je iznimno skup pa je teško animirati mlade da se time bave. Ima i sve više raznih spekulativnih pojava u izdavaštvu pa i to demotivira iskrene filateliste za radom. Ipak, uvijek se nađe novih mladih članova koji uz one prokušane filateliste nastavljaju sa tim više nego korisnim aktivnostima. Karlovački filatelisti i ove će godine imati puno aktivnosti a ponajviše na izdavačkoj djelatnosti prigodnih koverti i prigodnih poštanskih žigova. Prvi od njih izlazi već u ponedjeljak kada će prigodnom kovertom i prigodnim žigom biti obilježena 25. godišnjica smrti najznačajnijeg hrvatskog filologa 20 stoljeća, akademika doktora Ljudevita Jonkea, rođenjem i školovanjem Karlovčanina s Gaze. Karlovački filatelisti za blagajnika i distributera maraka izabrali su Ivana Ivankovića, tajnik će biti Stevo Kovačić, dopredsjednica je Helga Mandl a novi je predsjednik Miro Krnić.Od novih mandatora dužnosti očekuje se prije svega pojačan promičbeni rad na okupljanju novih članova te nastavak dosadašnjih uspješnih izdavačkih aktivnosti." O planovima novog rukovodstva govorio je novi predsjednik Miroslav Krnić, što možete poslušati ako kliknete ovdje.(mk)
11.03.2004. - Održana je redovita godišnja skupština HFD Karlovac u prostorijama Turističko-ugostiteljske škole. Skupštini je nazočilo 27 članova. Čuli smo izvješća tajnika, blagajnika, distributera maraka, Nadzornog odbora i Suda časti. Izvješća su nakon rasprave prihvaćena. Predloženi su članovi za priznanja HFS i izabrano je novo rukovodstvo HFD Karlovac. Novi predsjednik Društva je Miroslav Krnić, dopredsjednica je Helga Mandl, tajnik je Stevo Kovačić, a blagajnik i distributer maraka je Ivan Ivanković. (mk)
 
 

 

 
 
knjiga gostiju
 
linkovi:
dudart.com
Filatelija - aukcije.biz
 

Turistička zajednica grada Karlovca

Karlovac online
Hrvatski radio Karlovac